Przeskocz do treści

Muffinki orzechowe z kajmakiem

Składniki:

  • 250g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g drobno posiekanych orzeszków ziemnych + ok. 10g do dekoracji (mogą być solone)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • Kilka kropel olejku migdałowego
  • ok. 350g masy kajmakowej (o dobrym składzie)

Czytaj dalej... "Muffinki orzechowe z kajmakiem (video)"

1 komentarz

Mini calzone ze szpinakiem i serem feta

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • ok 130ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub olej roślinny)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania
  • czarnuszka lub sezam do dekoracji

Nadzienie:

  • 200g świeżego szpinaku (może być mrożony, ale liściasty)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub olej roślinny)
  • 250g sera typu feta
  • pieprz do smaku

Czytaj dalej... "Mini calzone ze szpinakiem i serem feta"

Risotto z komosy ryżowej

Składniki:

  • 130 g komosy ryżowej
  • 2 garści małych pieczarek
  • 40 g surowego pora
  • 3 łyżki masła
  • Garść parmezanu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Czytaj dalej... "Quinotto czyli risotto z komosy ryżowej"

1 komentarz

Awokado z twarożkiem

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 15 dag chudego twarogu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • Sól himalajska i pieprz
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • Ulubione kiełki do dekoracji (ja użyłam kiełków brokuła)

Czytaj dalej... "Śniadaniowe awokado z twarożkiem"

Owocowe crumble

Składniki:

  • 5 średnich jabłek
  • 2 banany
  • 2 duże garści malin (ja użyłam mrożonych)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 100 g masła plus 1 łyżka ( masło powinno być lekko twarde, ale nie świeżo wyciągnięte z lodówki)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Opcjonalnie cukier puder do posypania

Czytaj dalej... "Owocowe crumble z wiórkami kokosowymi"

Jagnięcina

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • Udziec jagnięcy (ok. 2 kg)
  • 4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 czerwone cebule
  • 2 szalotki
  • 1 kg cukinii  ( ja użyłam mrożonej)
  • Sól i pieprz
  • Tymianek
  • Liście kapusty
  • Smalec do wysmarowania garnka

Czytaj dalej... "Pieczonki z ogniska z jagnięciną (video)"

Sałatka z tuńczykiem

Podstawą tej lekkiej sałatki jest chrupiąca rzymska sałata, którą uwielbiam oraz tuńczyk. Najlepiej wybrać jego lżejszą wersję bez oleju. Cała reszta jest dowolna. Skorzystajcie z tych produktów, które macie akurat w domu.

Składniki na moją wersję sałatki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • Pół ogórka wężowego
  • Mała garść cieciorki z puszki
  • Mała garść kukurydzy konserwowej

Sos:

  • Mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka majonezu o dobrym składzie
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Czytaj dalej... "Lekka sałata z tuńczykiem"

3 komentarze

Kruche ciasteczka

Skladniki:

  • 0,6 kg mąki tortowej
  • 250 g margaryny do wypieków (z lodówki)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo 1 roztrzepane żółtko do smarowania

Czytaj dalej... "Kruche ciasteczka"

1 komentarz

Kotleciki ziemniaczane

Te kotleciki możecie przygotować z gotowanych ziemniaków, które zostały Wam z obiadu. Ja tak najczęściej robię. Jest przy nich wtedy mniej pracy i oczywiście jedzenie się nie marnuje 🤗

Składniki:

  • Ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 małe jajko
  • Mąka ziemniaczana  (ok. 1 szklanka)
  • Opcjonalnie: świeży koperek
  • Olej roślinny do smażenia
  • Bułka tarta i jajko do panierki
  • Sól i pieprz

Czytaj dalej... "Kotleciki ziemniaczane"