Przeskocz do treści

Śniadaniowe bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Składniki:  (na 8 szt.)

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 50g. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę. Wkruszyć drożdże, a następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ok. 5 min) na gładką kulę i oprószyć delikatnie mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, (powinno ich być 8 szt.) ktore układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponownie oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15 min. aż wyrosną.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni  (góra dół). Bułeczki nacinamy tępą stroną noża i pieczemy ok. 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.