Przeskocz do treści

Zupa meksykańska (chili con carne)

Zupa meksykańska

Składniki:  (na 3-4 porcje)

  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • Ok. 400 g passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • Sól i pieprz
  • Szczypta cukru
  • Szczypta chili
  • Garść tartego żółtego sera lub twardej mozzarelli
  • Świeża natka pietruszki

Wykonanie:

Na oliwie podsmażyć posiekany drobno czosnek i posiekaną cebulkę. Dodać mięso, doprawić ziołami prowansalskimi oraz bazylią i smażyć do momentu, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Następnie zalać całość passatą. Dodać kukurydzę razem z wodą i fasolkę również z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a także szczyptą cukru i chili. Gotować całość ok. 15 min na wolnym ogniu. Na koniec oprószyć danie startym na tarce serem oraz posiekana natką pietruszki.

Zupę najlepiej podawać na gorąco w towarzystwie chrupiącej grzanki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.