Przeskocz do treści

Chałka drożdżowa z rabarbarem

Chałka drożdżowa z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 120 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka plus 1 żółtko
  • 70 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 2 laski rabarbaru


Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 90 g zimnego masła
  • 70 g drobnego cukru

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • Ok. 1-1.5 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Rozczyn: do 120 ml lekko ciepłego mleka dodajemy 40 g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru. Mieszamy całość tak, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy 500g mąki. Dodajemy w kolejności: rozczyn z drożdży, letnie roztopione masło, 2 jajka plus 1 żółtko, cukier, cukier wanilinowy i sól. Całość zagniatamy na gładką masę do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Delikatnie na końcu podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej rolujemy wałeczek ok. 40 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejamy je ze sobą na szczycie i pleciemy warkocz na końcu również sklejając. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na ok 15 min. Po tym czasie układamy na ciasto pokrojony na kawałeczki rabarbar, na górze w szczelinach oraz po bokach, lekko dociskając. Ja użyłam 1 dużej laski rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w taki sposób, aby masło wchłonęło mąkę. Rozcieramy wszystko delikatnie w palcach. Następnie wkładamy gotową chałkę do rozgrzanego piekarnika na ok. 35-40 min (do zarumienienia) 180 stopni. Po wyjęciu polewamy ciasto lukrem przygotowanym z 1 szkl. pudru i ok. 1.5 łyżki gorącej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.