Składniki:
Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 100 g. zimnego masła
- 1 średnie jajko
- Cukier wanilinowy
- Szczypta soli
Krem:
- 500 ml. mleka
- 2 proszki budyniowe śmietankowe
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- Owoce do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę przesiać z odrobiną soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier wanilinowy i rozcierać w palcach masło z mąką tak, aby wchłonęła tłuszcz. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto na gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Z pół litra mleka odlać odrobinę do szklanki i rozpuścić w nim proszki budyniowe. Resztę zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać energicznym ruchem. Zestawić z ognia cały czas mieszajac tak, aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia.
Formę do tarty wysmarowaną odrobiną masła, wykleić delikatnie rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem spód i boki i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. 180 stopni (do zarumienienia). Ciasto ostudzić.
Ostudzony budyń połączyć z mascarpone i cukrem pudrem za pomocą miksera aby powstał budyniowy krem. Wylać krem na ostudzony kruchy spód i wstawić do lodówki na ok 2-3 h. Po tym czasie udekorować świeżymi owocami lub tartą czekoladą.
Chcę przyrządzić tartę z przepisu jednak moje pytanie jest takie, jaką średnice ma tortownica?
Forma na tartę ok. 30cm 🙂
Wszyscy tu zachwalali tartę więc zrobiłam i ja. Byłam przekonana że to fajna alternatywa do budyniu z masłem (nie lubię jak czuć masło). Myślałam, że krem będzie równie gęsty ale niestety jest dość płynny. Chyba, że coś zrobiłam nie tak ale nie wiem co 🤔
Myślę, że to kwestia zbyt szybkiego miksowania.
Zrobione wczoraj, dziś próba smaku i muszę nieskromnie przyznać, że tarta wyszła przepyszna ... na pewno będzie stałym bywalcem na stole podczas przyjęcia
Cieszę się, smacznego i pozdrawiam 🙂
Witaj! Właśnie jestem w trakcie robienia tarty 😍 robię to pierwszy raz w życiu nam nadzieję, że nic nie zepsuję ❤
Mam nadzieję, że się udała 🙂
Taak ❤ wyszła rewelacyjna 🥰
Jak zrobić, żeby maliny były takie białe (lekko oszronione)?
To mrożone owoce. Każde zaraz po wyjęciu z zamrażalnika będą miały podobny efekt przez chwilę ze względu na różnicę temperatur 🙂
Super przepis! Dosłownie dziś wypróbowany, z tym, że użyłam tartej czekolady do ozdoby.
Zapisuję:)
Cieszę się, pozdrawiam
Czy do budyniu dodajemy serek mascarpone w temperaturze pokojowej, czy z lodówki? Obawiam się, że masa może się zwarzyć.
Budyń i serek powinny mieć podobną temperaturę - pokojową
Do kruchego ciasta dajesz całe jajko?nie żółtko.Czy ono po upieczeniu jest twardawe?Ile taka tarta może stać np. w lodówce 2-3 dni?
Budyń i serek to musi mieć dobry smak.Robiłam masę z serka i bitej śmietany, też jest super do tart:)
Robię to tartę jak tylko ją poznałam. W szerokiej gamie smaków teraz są różne dostępne smaki budyniów to można kombinować smakowo jak kto lubi. Wyprubowałam już śmietankowy, czekoladowy Oetker, bananowy, wiśniowy wszystkie pyszne. Ciasto jest kruche. Ja śmiało przechowywałam 3 dni. Pozdrawiam.
Wspaniale bardzo się cieszę że tak się sprawdza ten przepis:)
Zazwyczaj na jeden budyń 40g używamy 500ml mleka, więc dlaczego tutaj na tyle są są dwa proszki?
Bo mascarpone rozrzedzi masę 😄🙆
O dzięki, a o jakiej średnicy masz blaszkę na tartę ?
25cm😄