Składniki:
Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 100 g. zimnego masła
- 1 średnie jajko
- Cukier wanilinowy
- Szczypta soli
Krem:
- 500 ml. mleka
- 2 proszki budyniowe śmietankowe
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- Owoce do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę przesiać z odrobiną soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier wanilinowy i rozcierać w palcach masło z mąką tak, aby wchłonęła tłuszcz. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto na gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Z pół litra mleka odlać odrobinę do szklanki i rozpuścić w nim proszki budyniowe. Resztę zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać energicznym ruchem. Zestawić z ognia cały czas mieszajac tak, aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia.
Formę do tarty wysmarowaną odrobiną masła, wykleić delikatnie rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem spód i boki i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. 180 stopni (do zarumienienia). Ciasto ostudzić.
Ostudzony budyń połączyć z mascarpone i cukrem pudrem za pomocą miksera aby powstał budyniowy krem. Wylać krem na ostudzony kruchy spód i wstawić do lodówki na ok 2-3 h. Po tym czasie udekorować świeżymi owocami lub tartą czekoladą.
Super przepis! Dosłownie dziś wypróbowany, z tym, że użyłam tartej czekolady do ozdoby.
Zapisuję:)
Czy do budyniu dodajemy serek mascarpone w temperaturze pokojowej, czy z lodówki? Obawiam się, że masa może się zwarzyć.
Do kruchego ciasta dajesz całe jajko?nie żółtko.Czy ono po upieczeniu jest twardawe?Ile taka tarta może stać np. w lodówce 2-3 dni?
Budyń i serek to musi mieć dobry smak.Robiłam masę z serka i bitej śmietany, też jest super do tart:)
Robię to tartę jak tylko ją poznałam. W szerokiej gamie smaków teraz są różne dostępne smaki budyniów to można kombinować smakowo jak kto lubi. Wyprubowałam już śmietankowy, czekoladowy Oetker, bananowy, wiśniowy wszystkie pyszne. Ciasto jest kruche. Ja śmiało przechowywałam 3 dni. Pozdrawiam.
Wspaniale bardzo się cieszę że tak się sprawdza ten przepis:)
Zazwyczaj na jeden budyń 40g używamy 500ml mleka, więc dlaczego tutaj na tyle są są dwa proszki?
Bo mascarpone rozrzedzi masę 😄🙆
O dzięki, a o jakiej średnicy masz blaszkę na tartę ?
25cm😄