Przeskocz do treści

Krucha tarta z budyniem i mascarpone

Krucha tarta z budyniem i mascarpone

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. zimnego masła
  • 1 średnie jajko
  • Cukier wanilinowy
  • Szczypta soli

Krem:

  • 500 ml. mleka
  • 2 proszki budyniowe śmietankowe
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Owoce do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę przesiać z odrobiną soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier wanilinowy i rozcierać w palcach masło z mąką tak, aby wchłonęła tłuszcz. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto na gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Z pół litra mleka odlać odrobinę do szklanki i rozpuścić w nim proszki budyniowe. Resztę zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać energicznym ruchem. Zestawić z ognia cały czas mieszajac tak, aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia.

Formę do tarty wysmarowaną odrobiną masła, wykleić delikatnie rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem spód i boki i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. 180 stopni  (do zarumienienia). Ciasto ostudzić.

Ostudzony budyń połączyć z mascarpone i cukrem pudrem za pomocą miksera aby powstał budyniowy krem. Wylać krem na ostudzony kruchy spód i wstawić do lodówki na ok 2-3 h. Po tym czasie udekorować świeżymi owocami lub tartą czekoladą.

7 odpowiedzi do “Krucha tarta z budyniem i mascarpone

  1. Lidia

    Do kruchego ciasta dajesz całe jajko?nie żółtko.Czy ono po upieczeniu jest twardawe?Ile taka tarta może stać np. w lodówce 2-3 dni?
    Budyń i serek to musi mieć dobry smak.Robiłam masę z serka i bitej śmietany, też jest super do tart:)

    Odpowiedz
    1. Celina

      Robię to tartę jak tylko ją poznałam. W szerokiej gamie smaków teraz są różne dostępne smaki budyniów to można kombinować smakowo jak kto lubi. Wyprubowałam już śmietankowy, czekoladowy Oetker, bananowy, wiśniowy wszystkie pyszne. Ciasto jest kruche. Ja śmiało przechowywałam 3 dni. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  2. Paulina

    Zazwyczaj na jeden budyń 40g używamy 500ml mleka, więc dlaczego tutaj na tyle są są dwa proszki?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.