Przeskocz do treści

Krucha tarta z budyniem i mascarpone

Krucha tarta z budyniem i mascarpone

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. zimnego masła
  • 1 średnie jajko
  • Cukier wanilinowy
  • Szczypta soli

Krem:

  • 500 ml. mleka
  • 2 proszki budyniowe śmietankowe
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Owoce do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę przesiać z odrobiną soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier wanilinowy i rozcierać w palcach masło z mąką tak, aby wchłonęła tłuszcz. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto na gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Z pół litra mleka odlać odrobinę do szklanki i rozpuścić w nim proszki budyniowe. Resztę zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać energicznym ruchem. Zestawić z ognia cały czas mieszajac tak, aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia.

Formę do tarty wysmarowaną odrobiną masła, wykleić delikatnie rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem spód i boki i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. 180 stopni  (do zarumienienia). Ciasto ostudzić.

Ostudzony budyń połączyć z mascarpone i cukrem pudrem za pomocą miksera aby powstał budyniowy krem. Wylać krem na ostudzony kruchy spód i wstawić do lodówki na ok 2-3 h. Po tym czasie udekorować świeżymi owocami lub tartą czekoladą.

serduszka 63 Lubię ten przepis! Dzięki !

27 odpowiedzi do “Krucha tarta z budyniem i mascarpone

  1. Szkoda na to owoców

    Nie wiem co zrobiłam źle, ale wyszło obrzydliwe. Masa nie zastygła, a spód wyszedł bardzo twardy i w smaku jak zakalec? Nie polecam

    Odpowiedz
    1. Patrycja

      To faktycznie musiała coś Pani źle zrobić, bo robię tą tartę od kilku lat i zawsze wychodzi 🙂 spód do tarty musi być bardzo dobrze schłodzony przed pieczeniem - to ciasto kruche, a krem z mascarpone ubijamy szybko bo inaczej robi się lejący

      Odpowiedz
    2. Roks

      Mnie chyba niestety czeka to samo, masa bardzo rzadka i wątpie że taki płyn stężeje , a ciasto twarde i całe spękało 🙄😫🥲

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *