Przeskocz do treści

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 mała marchew
  • biała część z małego pora
  • 1/4 twardego słodkiego jabłka
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz

Czytaj dalej... "Surówka z kiszonej kapusty"

Zupa pieczarkowa

Składniki: (na ok. 3l garnek)

  • Mięso drobiowe (np. 1 udko z kurczaka lub 3 skrzydełka)
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • Włoszczyzna (1 duża marchew, 1 średni korzeń pietruszki, mały kawałek selera, biała część z małego pora, pół pęczka świeżej natki + posiekana, świeża natka lub koperek do podania zupy)
  • Sól i pieprz
  • Pół łyżeczki suszonego koperku
  • Pół łyżeczki suszonej natki
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30%

Czytaj dalej... "Zupa pieczarkowa (video)"

Pieczarki Portobello nadziewane mięsem mielonym

Składniki:

  • Ok. 5-7 dużych pieczarek
  • 0.5 kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
  • ok. 200ml przecieru lub passaty pomidorowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • mozzarella lub żółty ser do posypania
  • sól i pieprz
  • chilli

Czytaj dalej... "Pieczarki Portobello nadziewane mięsem mielonym"

Mus czekoladowy z białej fasolki

Składniki:

  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • Prażone migdały lub wiórki kokosowe do posypania

Czytaj dalej... "Mus czekoladowy z białej fasolki"

Zalewajka (żurek)

Składniki: (na ok. 3l.)

  • Ok. 1,2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Sól i pieprz
  • Kuleczki czarnego pieprzu
  • Kilka suszonych grzybków
  • Suszony i świeży koperek
  • Ok. 250 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Czytaj dalej... "Zalewajka (Żurek na bogato)"

Zupa krem z pieczonego selera

Składniki:

  • 0,5 kg selera korzeniowego (waga po obraniu)
  • 1 mała pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • Biała część z 1 pora
  • 1 łyżka masła
  • Pół łyżeczki suszonej pietruszki
  • Pół łyżeczki suszonego koperku
  • Biały pieprz i sól
  • 2 listki laurowe
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • Oliwa z oliwek
  • 4 łyżki mleka

Czytaj dalej... "Zupa krem z pieczonego selera"

Jabłka zapiekane z ryżem

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 200g ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • Pół szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 20 dag suszonych owoców (mogą być suszone plus kandyzowane)
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

Czytaj dalej... "Jabłka zapiekane z ryżem (video)"

Sałatka Włoska z makaronem fusilli

Składniki: (na 1-2 porcje)

  • 100 g makaronu typu świderki
  • 6 oliwek (mogą być czarne)
  • 2 plastry sera mozzarella
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2-3 karczochy z zalewy
  • 3 małe pieczarki marynowane
  • 3 pomidory suszone z zalewy
  • Świeżo mielony pieprz i sól
  • Oliwa z oliwek

Czytaj dalej... "Sałatka Włoska z makaronem fusilli"

Babka ziemniaczana

Składniki: (keksówka 31x22cm)

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 20 dag surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka śmietany gęstej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz

Czytaj dalej... "Babka ziemniaczana (video)"

16 komentarzy

Drożdżowe rollsy z budyniem i daktylami

Składniki na ciasto:

  • 0.5 kg mąki pszennej plus do podsypania
  • 70 g cukru plus 1 łyżeczka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego, letniego masła 82%
  • 120 ml letniego mleka
  • 2 cale jajka plus 1 żółtko
  • Szczypta soli

Czytaj dalej... "Drożdżowe rollsy z budyniem i daktylami (video)"