Przeskocz do treści

Tradycyjne leniwe pierogi

Tradycyjne leniwe pierogi ze śmietanką i cukrem

Składniki:

  • 450 g półtłustego twarogu
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Szczypta soli

Do podania:

  • Świeże lub mrożone jagody
  • Kwaśna śmietana i cukier
  • Jogurt Jogo Krasnystaw

Wykonanie:

Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem. Dodać jajko, mąkę, skrobię oraz cukier wanilinowy. Całość szybko i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować średniej grubości wałeczek, ewentualnie podsypując mąką, w przypadku gdyby ciasto się lekko kleiło. Wałeczek pociąć ukośnie nożem w małe kopytka.

Do gotującej się, lekko osolonej wody, wrzucać kluski partiami i zamieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie skleiły się ze sobą. Po wypłynięciu na wierzch, gotować jeszcze przez około dwie minuty.

Następnie łyżką cedzakową wyłowić kluski na talerz. Podawać z kwaśną śmietaną, cukrem oraz owocami.

Kluski leniwe

Aby przywołać smak lata i jagód, które kojarzą się z wakacjami, polecam zaserwować kluseczki z orzeźwiającym jogurtem. Idealnie wkomponuje się tutaj jogurt pitny Jogo od Krasnystaw z dodatkiem owoców leśnych.

Jogo Krasnystaw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.