Przeskocz do treści

Kremowa sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

Składniki:

  • 500 g surowych pieczarek
  • 6 jajek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 duże ogórki kiszone
  • jasna część z małego pora (ok. 7 cm)
  • sól i pieprz
  • czubata łyżka majonezu
  • mała łyżeczka musztardy francuskiej
  • świeża natka pietruszki od Baziółka


Pieczarki gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Odcedzić dobrze na sicie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości (powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać).  Pieczarki i jajka pokroić w drobniutką kostkę, por posiekać w cienkie półksiężyce. Ziemniaki ostudzić, obrać z łupinek i również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do misy, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i musztardę. Wymieszać całość, a na wierzchu ułożyć pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki od Baziółka. Sałatkę podawać dobrze schłodzoną.

Pasta pieczarkowa

2 odpowiedzi do “Kremowa sałatka pieczarkowa

  1. Ewelina

    sałatka wygląda obłednie, a dzisiaj przekonam się jak smakuje 🙂 ile porcji wyjdzie z tej proporcji
    pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.