Przeskocz do treści

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (ja użyłam karkówki)
  • 2 papryki świeże (u mnie czerwona i żółta)
  • 1 duża marchew
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • Zioła: odrobina cząbru, majeranku, tymianku suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól i pieprz
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1.5 l wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchew w krążki. Smażyć całość chwilę, następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki oraz oczyszczoną paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić całość resztą ziół oraz solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając na wolnym ogniu. Mięso oraz warzywa zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aż do miękkości mięsa oraz warzyw. Następnie dodać passatę i gotować jeszcze chwilkę . Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody. Wymieszać dokładnie i wolnym strumieniem wlewać do zupy cały czas mieszając.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować całość na wolnym ogniu jeszcze ok 5 min.
Gulaszowa najlepiej smakuje z domowym pieczywem.

Zupa gulaszowa jednogarnkowa

serduszka 49 Lubię ten przepis! Dzięki !

10 odpowiedzi do “Zupa gulaszowa

    1. Sylwia

      Przepraszam, że odpisuję po takim czasie hehe 😉 Ale zostawię odpowiedź, może komuś się przyda. Cytuję z przepisu: "Mięso oraz warzywa zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aż do miękkości mięsa oraz warzyw. Następnie dodać passatę i gotować jeszcze chwilkę" 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *