Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (ja użyłam karkówki)
- 2 papryki świeże (u mnie czerwona i żółta)
- 1 duża marchew
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 100 ml passaty pomidorowej
- 2 średnie kiszone ogórki
- Zioła: odrobina cząbru, majeranku, tymianku suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- Sól i pieprz
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1.5 l wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchew w krążki. Smażyć całość chwilę, następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki oraz oczyszczoną paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić całość resztą ziół oraz solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając na wolnym ogniu. Mięso oraz warzywa zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aż do miękkości mięsa oraz warzyw. Następnie dodać passatę i gotować jeszcze chwilkę . Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody. Wymieszać dokładnie i wolnym strumieniem wlewać do zupy cały czas mieszając.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować całość na wolnym ogniu jeszcze ok 5 min.
Gulaszowa najlepiej smakuje z domowym pieczywem.
Garnek CS Kochsysteme MARBURG dostępny na stronie Cookin.pl , którego użyłam do przygotowania zupy gulaszowej, świetnie sprawdzi się do tego typu jednogarnkowych potraw.
Dno szybko się nagrzewa, nic do niego nie przywiera, można w nim zarówno podsmażyć mięso jak i dusić warzywa czy gotować zupę.
Z czystym sumieniem polecam całą serie garnków Marburg od CS Kochsysteme.
Pycha pycha robię już chyba 5raz.
🙂
A passatę kiedy dodać? 🙂
Czy ta zupa wychodzi taka słodka czy ja coś źle zrobiłam?
Słodka? Nie sądzę...mamy kiszone ogórki, kwaśna passate, przyprawy:)