Przeskocz do treści

serduszka3


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 0,5 l maślanki
  • 50 ml soku z buraka OryginalnySok 100%
  • 1 duży ogórek zielony
  • Pęczek rzodkiewki
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Opcjonalnie do podania:

  • 1 jajko ugotowane na twardo

Czytaj dalej... "Chłodnik z sokiem z buraka"

serduszka249 komentarze16 komentarzy

Pomidorki w zalewie
Składniki:

  • Ok 1 kg pomidorków koktajlowych

Składniki zalewy:

  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu

Czytaj dalej... "Marynowane pomidorki koktajlowe"

serduszka32

Sernik na zimno
Składniki: (tortownica o średnicy 26cm)

  • 4 galaretki (u mnie 2 truskawkowe i 2 agrestowe)
  • 1kg mielonego twarogu sernikowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Duża paczka delicji (300g - można użyć tradycyjnych biszkoptów)
  • Dwie garści truskawek (opcjonalnie maliny lub borówki)

Czytaj dalej... "Sernik na zimno z truskawkami"

serduszka22 komentarze10 komentarzy

Ciasto ucierane
Składniki: (tortownica o średnicy 26 cm)

  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 150g cukru
  • 300ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • 320g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Garść owoców (np. truskawki, borówki, agrest albo rabarbar)
  • Płatki migdałów lub wiórki kokosowe (do posypania)

Czytaj dalej... "Ciasto ucierane z owocami"

serduszka112 komentarze75 komentarzy

Sernik Izaura

Składniki: (blacha 25x36cm)

Ciasto:

  • 200g masła
  • 350g cukru
  • 20g cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 320g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody

Czytaj dalej... "Sernik Izaura (video)"

serduszka33 komentarze1 komentarz

Śledzik z musztardą francuską

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych a'la matjas (solonych)
  • 1 duża biała cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • Pół łyżeczki suszonego koperku
  • Świeżo mielony pieprz
  • Zimna woda
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok 50ml octu spirytusowego

Czytaj dalej... "Śledzik pod pierzynką z musztardą francuską (video)"