Przeskocz do treści

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane
Składniki: (tortownica o średnicy 26 cm)

  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 150g cukru
  • 300ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • 320g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Garść owoców (np. truskawki, borówki, agrest albo rabarbar)
  • Płatki migdałów lub wiórki kokosowe (do posypania)


Pamiętajcie, że najważniejsze w ciastach tego typu jest pokojowa temperatura i krótki czas mieszania składników. Podczas łączenia składników używajcie tylko niskich obrotów, a uda się na pewno.

2 jajka (temperatura pokojowa) zmiksować krótko z cukrem. Dodać szklankę gęstej śmietany i ponownie krótko zmiksować. Następnie dodać 1 łyżkę oleju. Wymieszać i stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na małych obrotach. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na
wierzchu owoce, pamiętając aby nie było ich zbyt dużo. Wtedy ciasto ładnie wyrośnie i nie będzie zbyt ciężkie. Opcjonalnie posypać przed pieczeniem płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Piec ok. 35 - 40 min 180 stopni góra-dół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.