Przeskocz do treści

Pulpety w sosie pomidorowo-paprykowym

Pulpety w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka wieprzowa)
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 średnia cebula
  • Pół pęczka świeżej zieleniny (u mnie koperek i natka pietruszki)
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • Sól i pieprz


Sos:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg pomidorów bez skóry
  • Sól i pieprz
  • Oregano lub zioła włoskie
  • Odrobina słodkiej śmietanki 30%

Wykonanie:

Mięso mielone wymieszać z 1 jajkiem i dobrze odciśniętą bułką. Doprawić słodką papryką i chili, solą i pieprzem. Dodać startą na tarce cebulę i trochę zieleniny np. pietruszki lub koperku. Całość wymieszać i wstawić do lodówki. Na oliwie z oliwek, przesmażyć na patelni (u mnie Woll od @patelnie_tytanowe.pl) starty ząbek czosnku i pokrojoną drobno cebulkę. Dodać 2 papryki czerwone pokrojone w paski i 1 kg pokrojonych pomidorów bez skórki. Smażyć całość do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparują. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną chili. Można dodać zioła włoskie lub samo oregano. Następnie sos zblendować i dodać odrobinę słodkiej śmietanki. Do gotującego się sosu wkładać małe pulpeciki z mięsa z szynki. Obrócić po jakimś czasie. Można przykryć aby szybciej się ugotowały. Podawać z pieczywem i świeżą natką.

Pulpety na patelni

Te pyszne pulpeciki powstały na niezastąpionej patelni od patelnie-tytanowe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.