Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka wieprzowa)
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 średnia cebula
- Pół pęczka świeżej zieleniny (u mnie koperek i natka pietruszki)
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- Sól i pieprz
Sos:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 kg pomidorów bez skóry
- Sól i pieprz
- Oregano lub zioła włoskie
- Odrobina słodkiej śmietanki 30%
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z 1 jajkiem i dobrze odciśniętą bułką. Doprawić słodką papryką i chili, solą i pieprzem. Dodać startą na tarce cebulę i trochę zieleniny np. pietruszki lub koperku. Całość wymieszać i wstawić do lodówki. Na oliwie z oliwek, przesmażyć na patelni (u mnie Woll od @patelnie_tytanowe.pl) starty ząbek czosnku i pokrojoną drobno cebulkę. Dodać 2 papryki czerwone pokrojone w paski i 1 kg pokrojonych pomidorów bez skórki. Smażyć całość do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparują. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną chili. Można dodać zioła włoskie lub samo oregano. Następnie sos zblendować i dodać odrobinę słodkiej śmietanki. Do gotującego się sosu wkładać małe pulpeciki z mięsa z szynki. Obrócić po jakimś czasie. Można przykryć aby szybciej się ugotowały. Podawać z pieczywem i świeżą natką.
Te pyszne pulpeciki powstały na niezastąpionej patelni od patelnie-tytanowe.pl
Zrobiłam raz i teraz robię tylko z tego przepisu. Moja córcia, która jest niejadkiem, uwielbia te pulpeciki. Super przepis👍🙂
Pulpeciki z sosikiem są genialne. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam
Pulpety są przepyszne, moje dzieci je uwielbiają.