Przeskocz do treści

Pikantne trójkąty z kurczakiem i warzywami

Trójkąty z kurczakiem i warzywami

Jest to przepis, któremu podoła nawet najbardziej zabiegana organizatorka sylwestrowej domówki 🙂

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300g)
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 mała, czerwona cebulka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • Kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Szczypta kurkumy
  • Sól himalajska i biały pieprz
  • ketchup pikantny


Farsz:

Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pozbywamy się błonek i kroimy pierś w małą kostkę.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, przesmażamy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w paski pieczarki.  Dodajemy pierś i wszystkie przyprawy. Na koniec duszenia, wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną oraz żółtą paprykę, a także posiekaną natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem do smaku.

Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie i dzielimy na 8 prostokątów. Na każdym z nich, układamy porcję farszu i zlepiamy w trójkąt, sklejając ze sobą dwa przeciwległe rogi. Pamiętajmy, aby boki trójkątów były ze sobą mocno zlepione. Gotowe ciastka, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Dzięki temu uzyskamy ładny kolor, a trójkąty staną się jeszcze bardziej efektowne. Pieczemy je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 20-25 min, do uzyskania złotego koloru.

Podajemy oczywiście z pikantnym ketchupem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.