Jest to przepis, któremu podoła nawet najbardziej zabiegana organizatorka sylwestrowej domówki 🙂
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300g)
- 5 średnich pieczarek
- 1 mała, czerwona cebulka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- Kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta kminu rzymskiego
- Szczypta kurkumy
- Sól himalajska i biały pieprz
- ketchup pikantny
Farsz:
Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pozbywamy się błonek i kroimy pierś w małą kostkę.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, przesmażamy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w paski pieczarki. Dodajemy pierś i wszystkie przyprawy. Na koniec duszenia, wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną oraz żółtą paprykę, a także posiekaną natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem do smaku.
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie i dzielimy na 8 prostokątów. Na każdym z nich, układamy porcję farszu i zlepiamy w trójkąt, sklejając ze sobą dwa przeciwległe rogi. Pamiętajmy, aby boki trójkątów były ze sobą mocno zlepione. Gotowe ciastka, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Dzięki temu uzyskamy ładny kolor, a trójkąty staną się jeszcze bardziej efektowne. Pieczemy je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 20-25 min, do uzyskania złotego koloru.
Podajemy oczywiście z pikantnym ketchupem.