Przeskocz do treści

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 mała marchew
  • biała część z małego pora
  • 1/4 twardego słodkiego jabłka
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Kapustę płuczemy delikatnie w zależności od tego jaka jest kwaśna. Odsączamy z wody i kroimy drobniej. Dodajemy startą na tarce marchewkę i jabłko. Por kroję w półplasterki i następnie siekam drobno. Dodaje do surówki. Doprawiam solą i pieprzem, cukrem, a także olejem i świeżym koperkiem. Na końcu surówkę mieszam ręką i zagniatam całość delikatnie, aby warzywa zmiękły.

Ta surówka idealnie pasuje do mielonych kotletów czy wątróbki.  Oczywiście obowiązkowo podaję ją także do ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.