Składniki:
- 40 dag kiszonej kapusty
- 1 mała marchew
- biała część z małego pora
- 1/4 twardego słodkiego jabłka
- garść posiekanego świeżego koperku
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta cukru
- sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Kapustę płuczemy delikatnie w zależności od tego jaka jest kwaśna. Odsączamy z wody i kroimy drobniej. Dodajemy startą na tarce marchewkę i jabłko. Por kroję w półplasterki i następnie siekam drobno. Dodaje do surówki. Doprawiam solą i pieprzem, cukrem, a także olejem i świeżym koperkiem. Na końcu surówkę mieszam ręką i zagniatam całość delikatnie, aby warzywa zmiękły.
Ta surówka idealnie pasuje do mielonych kotletów czy wątróbki. Oczywiście obowiązkowo podaję ją także do ryby.
Niesamowite. Tak proste składniki a doskonały efekt, wspaniała.
Miło słyszeć że smakowala:)
Pyszna 👍😋