Przeskocz do treści

Sos pomidorowy (do pizzy lub spaghetti)

Sos pomidorowy (do pizzy lub spaghetti)

Składniki:

  • ok. 350 g. passaty pomidorowej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (może być bazylia, oregano lub zioła prowansalskie)
  • Pół łyżeczki cukru
  • Szczypta suszonego chili
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Czosnek i cebulkę obrać z łupinek i posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i kiedy zaczną się rumienić wlać na patelnię nasze pomidory. Wymieszać całość, dodać cukier, zioła i doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i odparować sos mieszając od czasu do czasu przez około 10 min.

Taki sos świetnie nadaje się do pizzy. Może również stanowić idealną bazę do sosu mięsnego, który podajemy z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.