Przeskocz do treści

Zapiekanka z cukinii (video)

Zapiekanka z cukinii

Składniki: (na tortownicę śr.26 cm)

  • 0,5 kg cukinii zielonej
  • 200 g marchwi
  • 6 pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 4 jajka
  • 130 g kaszy manny
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 20 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Pół pęczka świeżego koperku

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać ze skórki. Do miski zetrzeć cukinie, na tarce o grubych oczkach i delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. 15 dag sera oraz pozostałe warzywa również zetrzeć, dodać jajka, mannę, olej i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Naszą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, posypujemy resztką sera, aby ładnie się zapiekł i pieczemy około 55 minut. Piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka powinna odczekać parę minut, aby łatwiej się kroiła.

Video przepis:

Podawać z sosem tatarskim lub czosnkowym. Smacznego

Zapiekanka z cukinią i serem

serduszka 53 Lubię ten przepis! Dzięki !

28 odpowiedzi do “Zapiekanka z cukinii (video)

  1. Kasia

    Zrobiona z małą zmianą, zamiast pieczarek dałam korzeń pietruszki i jednego ziemniaka. Jest przepyszna, dzięki za przepis .

    Odpowiedz
  2. Magda

    Zapiekanka jest przepyszna !!!:) Wszystkim bardzo smakowała, już nie mogą się doczekać kiedy znów ją zrobię.

    Odpowiedz
    1. Paulina

      Szukałam przepisu, gdzie mogłabym wykorzystać zalegającą w lodówce cukinię. Trafiłam na tą zapiekankę... pychota

      Odpowiedz
  3. Dajana

    Tak bardzo chciałam skosztować....niestety po pieczeniu 55 minut była w środku niedopieczona 😤
    Co zrobiłam źle

    Odpowiedz
  4. MartaS

    Zrobiłam dzisiaj w formie tarty. Czyli wylozylam na podopieczne wcześniej ciasto francuskie i pieklam jeszcze pół godziny. Bardzo smaczne. Mąż stwierdził, że nie czuć że nie ma mięsa, a to największy komplement 🙂

    Odpowiedz
  5. Agnolcia

    Czym mogę zastąpisz kaszę mannę? Niestety nie dostałam jej w dwóch sklepach, w których byłam 🙁 Czy np kasza kuskus się nada?

    Odpowiedz
  6. Monika

    Czy cukinię ścieramy że skórą? Nigdy nie robiłam nic z cukinii i pojęcia nie mam jak się do niej zabrać 😛

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *