
Składniki: (na tortownicę śr.26 cm)
- 0,5 kg cukinii zielonej
 - 200 g marchwi
 - 6 pieczarek
 - 1 mała cebulka
 - 4 jajka
 - 130 g kaszy manny
 - 40 ml oleju roślinnego
 - 20 dag żółtego sera
 - Sól i pieprz
 - Pół pęczka świeżego koperku
 
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać ze skórki. Do miski zetrzeć cukinie, na tarce o grubych oczkach i delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. 15 dag sera oraz pozostałe warzywa również zetrzeć, dodać jajka, mannę, olej i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Naszą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, posypujemy resztką sera, aby ładnie się zapiekł i pieczemy około 55 minut. Piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka powinna odczekać parę minut, aby łatwiej się kroiła.
Video przepis:
Podawać z sosem tatarskim lub czosnkowym. Smacznego

			
		
		
		
	
Świetny przepis 😋
Zrobiłam dzisiaj. Tylko wczesniej podsmażyłam pieczarki z cebulką.
Dzięki. Pyszne. U mnie zjedli z lososiemwedzonym i jogurtem greckim
Zrobiłam od razu podwójną porcję 🙂 jest tak cudna , że teraz tylko ona będzie moim daniem popisowym jak znajomi wpadną.. dzięki Sylwia <3
Genialna rozeszła się w 5 minut cudowna. Wszystkie Pani przepisy są cudne
Wyszła pyszna.
Pyszna zapiekanka. Była wczoraj na obiad. Dziś powtórka, ale bez sosu czosnkowego. Nawet mężczyźni usatysfakcjonowani 🙂 Dziękuje za przepis i pozdrawiam 🙂