Składniki: (na tortownicę śr.26 cm)
- 0,5 kg cukinii zielonej
- 200 g marchwi
- 6 pieczarek
- 1 mała cebulka
- 4 jajka
- 130 g kaszy manny
- 40 ml oleju roślinnego
- 20 dag żółtego sera
- Sól i pieprz
- Pół pęczka świeżego koperku
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać ze skórki. Do miski zetrzeć cukinie, na tarce o grubych oczkach i delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. 15 dag sera oraz pozostałe warzywa również zetrzeć, dodać jajka, mannę, olej i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Naszą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, posypujemy resztką sera, aby ładnie się zapiekł i pieczemy około 55 minut. Piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka powinna odczekać parę minut, aby łatwiej się kroiła.
Video przepis:
Podawać z sosem tatarskim lub czosnkowym. Smacznego
Pyszna !! Dziękuje za przepis 😘
Ja dziękuję:)
Tak bardzo chciałam skosztować....niestety po pieczeniu 55 minut była w środku niedopieczona 😤
Co zrobiłam źle
Może cukinia była słabo odciśnięta:)
Zrobiłam dzisiaj w formie tarty. Czyli wylozylam na podopieczne wcześniej ciasto francuskie i pieklam jeszcze pół godziny. Bardzo smaczne. Mąż stwierdził, że nie czuć że nie ma mięsa, a to największy komplement 🙂
Super pomysł 😄❤
Czym mogę zastąpisz kaszę mannę? Niestety nie dostałam jej w dwóch sklepach, w których byłam 🙁 Czy np kasza kuskus się nada?
Możesz dać mąkę krupczatkę lub bułkę tartą - coś co zagęści masę ☺
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Zrobiłam dzisiaj na obiad i była pyszna 🙂
No to wspaniale. Super pozdrawiam serdecznie
Czy cukinię ścieramy że skórą? Nigdy nie robiłam nic z cukinii i pojęcia nie mam jak się do niej zabrać 😛
Cukinie ścieramy ze skórką👌👌😉
czy to jest syte
oczywiście. A tymbardziej jesli podasz z domowym sosem tatarskim😄🙋