Składniki: (na tortownicę śr.26 cm)
- 0,5 kg cukinii zielonej
- 200 g marchwi
- 6 pieczarek
- 1 mała cebulka
- 4 jajka
- 130 g kaszy manny
- 40 ml oleju roślinnego
- 20 dag żółtego sera
- Sól i pieprz
- Pół pęczka świeżego koperku
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać ze skórki. Do miski zetrzeć cukinie, na tarce o grubych oczkach i delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. 15 dag sera oraz pozostałe warzywa również zetrzeć, dodać jajka, mannę, olej i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Naszą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, posypujemy resztką sera, aby ładnie się zapiekł i pieczemy około 55 minut. Piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka powinna odczekać parę minut, aby łatwiej się kroiła.
Video przepis:
Podawać z sosem tatarskim lub czosnkowym. Smacznego
Zrobiłam od razu podwójną porcję 🙂 jest tak cudna , że teraz tylko ona będzie moim daniem popisowym jak znajomi wpadną.. dzięki Sylwia <3
Genialna rozeszła się w 5 minut cudowna. Wszystkie Pani przepisy są cudne
Wyszła pyszna.
Pyszna zapiekanka. Była wczoraj na obiad. Dziś powtórka, ale bez sosu czosnkowego. Nawet mężczyźni usatysfakcjonowani 🙂 Dziękuje za przepis i pozdrawiam 🙂