Przeskocz do treści

Roladki drobiowe z mozzarellą w towarzystwie aromatycznych ziemniaczków

Roladki drobiowe z mozzarellą

Składniki: (na 2 porcje)

Roladki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka sera typu mozzarella
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Ulubiona przyprawa do kurczaka (ewentualnie słodka papryka, czosnek granulowany, chili, kurkuma)
  • Suszona bazylia
  • Sól i pieprz


Ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 mała papryczka peperoncino
  • Przyprawa do ziemniaków (czosnek granulowany, kolendra, papryka słodka, majeranek, koperek, chili)
  • Suszony Tymianek
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Opcjonalnie świeże zioła  (szałwia, tymianek)

Wykonanie:

Piersi z kurczaka rozbić uważnie pod folią spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron.  Z jednej strony posypać przyprawą do kurczaka lub drobiu. Mozzarellę pokroić w plastry. Rozdzielić je na dwie piersi i ułożyć wzdłuż mięsa po 2-3 plasterki na każdej. Następnie na ser, dodać przekrojone na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) pomidorki koktajlowe. Mniej więcej po 2 na każdą pierś. Na wierzch ułożyć kilka listków świeżej bazylii i zwinąć mięso w roladkę, ostrożnie, ale dosyć ciasno. Na końcu zawinąć boki do środka. Wierzch posypać suszoną bazylią. Ułożyć mięso w małym naczyniu żaroodpornym o wysokości minimum takiej jak cała roladka. Dzięki temu sos z mięsa nie wypłynie i nie ucieknie na boki, a mięso będzie się w nim dusiło. Po upieczeniu, roladki będą delikatne i soczyste (ja do pieczenia mięsa użyłam ceramicznej, żaroodpornej kokilki, o średnicy 14 cm).

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na drobne części. Mogą to być ósemki lub plastry o grubości ok. 1 cm. Przełożyć je do miski, dodać pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, peperoncino pokrojone w cienkie paseczki (bez pestek), wszystkie przyprawy, oliwę, a następnie wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia postawić naczynie z mięsem, a tuż obok niego rozłożyć nasze ziemniaki z dodatkami w taki sposób, aby nie leżały jeden na drugim. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że każdy ziemniak po upieczeniu będzie miękki i gotowy do zjedzenia. Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 60-70 minut.

Danie podajemy w towarzystwie rukoli i z sosem czosnkowym z jogurtu greckiego.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.