Przeskocz do treści

Mini calzone ze szpinakiem i serem feta

Mini calzone ze szpinakiem i serem feta

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • ok 130ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub olej roślinny)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania
  • czarnuszka lub sezam do dekoracji

Nadzienie:

  • 200g świeżego szpinaku (może być mrożony, ale liściasty)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub olej roślinny)
  • 250g sera typu feta
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz:

Na patelni rozgrzać  olej wraz z masłem.  Dodać przecisnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Kiedy szpinak straci swoją objętość dodać rozkruszoną fetę. Całość wymieszać i delikatnie doprawić pieprzem. Nadzienie należy ostudzić.

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody z cukrem. Roztwór dodać do mąki, dodać oliwę i sól oraz pozostałą część wody. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm delikatnie podsypując mąką. Wycinać, krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym ułożyć niewielką ilość farszu i dokładnie skleić.

Gotowe pierogi ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Każdy pieróg posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub sezamem. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-25min do zarumienienia. Podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.