Przeskocz do treści

Śledzie z octowej zalewy z duszoną cebulką i keczupem

Śledz z octowej zalewy z duszoną cebulką i keczupem

Składniki:

  • 0,5 kg wymoczonych w wodzie, filetów śledziowych al'a matjas

Marynata:

  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka wody
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry

Smażonka:

  • 3 duże cebule
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • szczypta cukru i pieprzu do smaku

Wykonanie zalewy:

Wodę i ocet wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Ostudzoną marynatą, (razem z przyprawami) zalać matjasy i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie, odcedzić śledzie i oczyścić z przypraw. Pokroić w cienkie paski.

Smażonka:

Cebulę pokrojoną w piórka, udusić na szklance oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Kiedy ostygnie, dodać keczup i całość dokładnie ze sobą wymieszać.

W naczyniu układać warstwami pokrojone śledzie, a na ich wierzch cienką warstwę smażonki.

Śledzie powinny spędzić w lodówce ok. 24h. Można je przechowywać w lodówce mniej więcej 1 tydzień.

2 odpowiedzi “Śledzie z octowej zalewy z duszoną cebulką i keczupem

    1. Sylwia

      Matjasy najlepsze będą takie z zalewy solnej, wymoczone w wodzie .One i tak późnej wyląduje na 24 h do zalewy z octem i przyprawami. Pozdrawiam😚

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.