Składniki:
- 0,5 kg wymoczonych w wodzie, filetów śledziowych al'a matjas
Marynata:
- 1/2 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- 5 listków laurowych
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
Smażonka:
- 3 duże cebule
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- szczypta cukru i pieprzu do smaku
Wykonanie zalewy:
Wodę i ocet wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Ostudzoną marynatą, (razem z przyprawami) zalać matjasy i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie, odcedzić śledzie i oczyścić z przypraw. Pokroić w cienkie paski.
Smażonka:
Cebulę pokrojoną w piórka, udusić na szklance oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Kiedy ostygnie, dodać keczup i całość dokładnie ze sobą wymieszać.
W naczyniu układać warstwami pokrojone śledzie, a na ich wierzch cienką warstwę smażonki.
Śledzie powinny spędzić w lodówce ok. 24h. Można je przechowywać w lodówce mniej więcej 1 tydzień.
Śledzie przepyszne, podobnie jak inne specjały z Twoich przepisów 🙂
Jaki ketchup polecasz?
A jak długo moczyć śledzie w wodzie ?
W wodzie najlepiej na noc zostawić na ok 12 h. A następnie do ostudzonej zalewy. Pozdrawiam 😄
Sledziki mają być solone czy na occie i moczone?
Matjasy najlepsze będą takie z zalewy solnej, wymoczone w wodzie .One i tak późnej wyląduje na 24 h do zalewy z octem i przyprawami. Pozdrawiam😚