Przeskocz do treści

Jajeczne muffinki z szynką i warzywami

Jajeczne muffinki

Nie znam chyba szybszej i bardziej sycącej rzeczy na śniadanie. Jeśli chodzi o te muffiny to pamiętajcie, że nic Was nie ogranicza. No może z wyjątkiem zawartości Waszej lodówki 😉 Ja podaję składniki na moje osobiste babeczki.

Składniki: (blaszka do babeczek 12 szt.)

  • 9 jajek
  • 5 plasterków szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • Kilka małych różyczek brokuła
  • 5 pomidorów koktajlowych pokrojonych w ćwartki
  • Mała cebula szalotka
  • 4 pieczarki
  • 1 kulka sera typu mozarella
  • 10 dag żółtego sera startego na grubych oczkach
  • Garść groszku z puszki
  • Kilka porwanych liści młodego szpinaku
  • Sól i Pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę oraz różyczki brokuła. Kiedy warzywa delikatne nam sie zeszklą solimy i pieprzymy całość.

Formę do muffinek natłuszczamy niewielką ilością masła i rozdzielamy do niej zawartość naszej patelni. Dodajemy szynkę oraz pozostałe warzywa.

W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu (Możecie również dodać inne ulubione przyprawy).

Zalewamy foremki jajkiem, a na wierzchu każdej z nich układamy porwaną na kawałeczki mozzarellę i starty żółty ser.

Blachę z babeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. Masa jajeczna powinna się ściąć.

Życzę smacznego !!

serduszka 2 Lubię ten przepis! Dzięki !

4 odpowiedzi do “Jajeczne muffinki z szynką i warzywami

  1. Kasia

    Szukałam właśnie takiego przepisu bo kończą mi się pomysły na drugie śniadania dla męża do pracy🙂 oczywiście będę musiała pominąć brokuła😉

    Odpowiedz
  2. Grzegorz

    Fajnie to wygląda. Mam dwa pytania: jak smakują na zimno (czy są zjadliwe) i czy temperatura 180C będzie ok?

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      Tak tak. 180 stopni piekarnik, a na zimno też są ok. U mnie nie raz zajadali się zimnymi. Oczywiście z ketchupem 😄 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *