Składniki:
- 0,5 kg świeżych filetów śledziowych a'la matjas
- 1/2 l oleju rzepakowego
- 300 ml octu spirytusowego
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 słoiczek marynowanych grzybów ok 200 g (można zastąpić marynowanymi pieczarkami)
- Przyprawy: Ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny w kulkach, pieprz mielony
Wykonanie:
Filety opłukać i zamoczyć na noc w zimnej wodzie. Po około 12 h wyjąć filety, odsączyć i przełożyć do miski. Zalać octem i odstawić na około 10-15 min. Paprykę pokroić w kostkę, grzybki w grube plastry, a cebulkę drobno poszatkować. Filety wyjąć z octu i pokroić w plasterki.
W litrowym słoiku układać na przemian: cebulę, śledzie (warstwę śledzi obsypujemy mielonym pieprzem), grzybki (pieczarki), papryka, liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego i pieprz w ziarenkach. Po czym zalewamy wszystko olejem. Czynność powtarzamy 2-3 razy. Wypełniony słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 h.
Podawać z ulubionym pieczywem!!!
Śledzie można przechowywać w lodówce ok. 7-9 dni.
Jest to sprawdzony przepis, który powtarzam od lat. Polecam gorąco szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia.