Składniki:
- 500 g filetów śledziowych a'la matjas (solonych)
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej
- Pół łyżeczki suszonego koperku
- Świeżo mielony pieprz
- Zimna woda
- 1/2 szklanki mleka
- ok 50ml octu spirytusowego
Wykonanie:
Filety śledziowe zamoczyć w wodzie z dodatkiem mleka i octu na ok 12h (np. na całą noc). Odsączyć i pokroić w ukośne plastry o szer. 2 cm.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zasypać cukrem. Odstawić na ok 4h aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odsączyć.
W naczyniu wymieszać ze sobą majonez, jogurt oraz musztardę. Dodać cebulę i wymieszać całość. Następnie dodać pokrojone śledzie i wymieszać. Doprawić pieprzem i suszonym koperkiem.
Video przepis:
Schłodzić i podawać z pieczywem.
Ile mogą stać takie śledzie? 🙂