Składniki:
- ok. 350 g. passaty pomidorowej
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonych ziół (może być bazylia, oregano lub zioła prowansalskie)
- Pół łyżeczki cukru
- Szczypta suszonego chili
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Czosnek i cebulkę obrać z łupinek i posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i kiedy zaczną się rumienić wlać na patelnię nasze pomidory. Wymieszać całość, dodać cukier, zioła i doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i odparować sos mieszając od czasu do czasu przez około 10 min.
Taki sos świetnie nadaje się do pizzy. Może również stanowić idealną bazę do sosu mięsnego, który podajemy z makaronem.