Przeskocz do treści

Prosty chleb na drożdżach

Chleb

Składniki (keksówka 30 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 310 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie można dodać do ciasta ziarna (ok. 2-3 łyżki) np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, otręby


W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki mieszamy chwilę drewnianą łyżką tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 50 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej wcześniej odrobiną masła i posypanej np. płatkami owsianymi (można użyć papieru do pieczenia). Ciasto wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami. W keksówce ciasto powinno odpocząć ok. 15 minut, w tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (do mocnego zarumienienia). Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

26 odpowiedzi do “Prosty chleb na drożdżach

  1. Pati

    Czy zamiast keksówki można chleb położyć na samym papierku na podłużnej blaszce takiej typowej co jest w piekarniku? 🙂

    Odpowiedz
      1. Jola

        Mam tu uwagę, bo przelicznik drożdży suchych w stosunku świeżych rzeczywiście wynosi 0,41, ale już drożdży instant do świeżych wynosi 0,31. Drożdże instant to co innego niż drożdże suche. Drożdże suche są mniej skoncentrowane niż instant i dlatego wymagają aktywacji poprzez wykonanie rozczynu, w którym temp. użytego płyny nie może być niższa niż 40 stopni. Tak więc 20 g świeżych drożdży to ok. 6 g drożdży instant powszechnie dostępnych w sklepach. Na suche jeszcze nie trafiłam.

        Odpowiedz
        1. Sylwia

          Tak to prawda:)ale chlebek i tak urosnie, a wskazówki są zawsze na opakowaniu jak z nimi postępować. Bo zarówno suszone jak instant sa dostępne w sklepach:)

          Odpowiedz
          1. Jola

            Z pewnością chleb urośnie :), bo tych drożdży, przy podanym przez Panią przeliczniku jest więcej niż powinno - 8 g (przelicznik 0,41 w przypadku drożdży suchych), zamiast 6 g (przelicznik 0,31 w przypadku drożdży instant).
            Nie mniej jednak chlebek wygląda bardzo ładnie. Czy można gdzieś zobaczyć, jak wygląda w środku?

    1. Maryś

      Dodam jeszcze że piekłam go na papierze do pieczenia (góra dół) natomiast spód i boki były jeszcze blade no ale ze wzgledu na ta górę musiałam go natychmiast wyciągnąć 😕

      Odpowiedz
    2. Sylwia

      Może akurat bardzo mocno piecze piekarnik:) trzeba wyczuć. Można zmniejszyć odrobinę temp. A wydłużyć czas pieczenia:)

      Odpowiedz
  2. Karolina

    Wodę z drożdżami od razu można połączyć z resztą składników czy trzeba odstawić w ciepłe miejsce na ok 15minut ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.