Składniki: (na 5 szt.)
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 30 ml oleju rzepakowego
- Szczypta cukru
- Pół łyżeczki soli
- 180 ml letniej wody
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski. Wkruszyć drożdże, dodać cukier, olej i sól. Dolać 180 ml letniej wody i zarobić ciasto. Nie za długo - ok 3 minuty. Tylko do uzyskania gładkiej kuli. Obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Po tym czasie podzielić ciasto na 5 części z każdej uformować w palcach placek rozciągając go delikatnie. Pizzerinki rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Dodać sos, ulubione dodatki i piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ok. 20 min.
Ciekawe spojrzenie na temat, z chęcią poznam więcej szczegółów.