Przeskocz do treści

Puszyste pizzerinki (mini pizza)

Puszyste pizzerinki (mini pizza)

Składniki: (na 5 szt.)

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • Szczypta cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 180 ml letniej wody

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski. Wkruszyć drożdże, dodać cukier, olej  i sól. Dolać 180 ml letniej wody i zarobić ciasto. Nie za długo - ok 3 minuty. Tylko do uzyskania gładkiej kuli. Obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Po tym czasie podzielić ciasto na 5 części z każdej uformować w palcach placek rozciągając go delikatnie. Pizzerinki rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Dodać sos, ulubione dodatki i piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ok. 20 min.

serduszka 79 Lubię ten przepis! Dzięki !

21 odpowiedzi do “Puszyste pizzerinki (mini pizza)

  1. Joanna

    Pizzerinki są genialne - 4-latka zaangażowana w przygotowanie, nam co prawda wyszło ich 10 sztuk, żeby naprawdę mini były, ale za bardzo łatwo dzięki temu się konsumowały! Przepis prosty, choć ja z braku świeżych drożdzy użyłam suchych - ciasto i tak pięknie wyrosło 🙂

    Odpowiedz
  2. Beata

    Mam pytanie 🙂 czy jak zrobię najpierw rozczyn i dopiero później dodam do mąki to coś się stanie ? ;D czy nie ma to znaczenia czy rozczyn jest czy wszystko razem mieszam ? 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *