Przeskocz do treści

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła 82%
  • 2 duże marchewki
  • 60 g orzechów włoskich plus kilka sztuk do dekoracji
  • 100 g cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Szczypta soli


Glazura:

  • 2 łyżki  masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki serka typu Philadelphia

Wykonanie:

W garnuszku roztopić masło. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodać do niego mleko, jajka i wszystko dobrze ze sobą połączyć.

W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. Dodać posiekane drobno orzechy.

Do suchych składników wlać mokre. Dodać marchew startą na tarce na drobne wiórki i wymieszać szybko i niezbyt dokładnie. Ciasto przekładać do papilotek ułożonych w formie do babeczek. Powinno wyjść ok. 12 szt.

Piec w mocno rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, góra dół przez ok 25 min. Do suchego patyczka.

Masło na glazurę roztopić. Dodać cukier i serek. Wszystko dokładnie połączyć. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub odrobinę mleka. Glazurą posmarować lekko przestudzone muffinki. Na końcu udekorować połówkami orzechów włoskich.

1 odpowiedź do “Babeczki marchewkowe

  1. ewa Rusin

    Witam
    Dlaczego tak dużo masła jest w przepisie.Podczas pieczenia masło wydobywało się z muffinek i wyciekało.Czy oby nie jest jego za dużo?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.