Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 50 g masła 82%
- 2 duże marchewki
- 60 g orzechów włoskich plus kilka sztuk do dekoracji
- 100 g cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- Szczypta soli
Glazura:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki serka typu Philadelphia
Wykonanie:
W garnuszku roztopić masło. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodać do niego mleko, jajka i wszystko dobrze ze sobą połączyć.
W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. Dodać posiekane drobno orzechy.
Do suchych składników wlać mokre. Dodać marchew startą na tarce na drobne wiórki i wymieszać szybko i niezbyt dokładnie. Ciasto przekładać do papilotek ułożonych w formie do babeczek. Powinno wyjść ok. 12 szt.
Piec w mocno rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, góra dół przez ok 25 min. Do suchego patyczka.
Masło na glazurę roztopić. Dodać cukier i serek. Wszystko dokładnie połączyć. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub odrobinę mleka. Glazurą posmarować lekko przestudzone muffinki. Na końcu udekorować połówkami orzechów włoskich.
Witam
Dlaczego tak dużo masła jest w przepisie.Podczas pieczenia masło wydobywało się z muffinek i wyciekało.Czy oby nie jest jego za dużo?
Pozdrawiam
Kostka masła ma 200 gram a w przepisie jest zaledwie 5 gram. To nie jest dużo.
Przepraszam 50 gram czyli 1/4 kostki masła.
Czy na pewno dodałaś 50g masła ? To nie jest dużo na taką ilość ciasta 🙂