Przeskocz do treści

Zupa meksykańska (chili con carne)

Zupa meksykańska

Składniki:  (na 3-4 porcje)

  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • Ok. 400 g passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • Sól i pieprz
  • Szczypta cukru
  • Szczypta chili
  • Garść tartego żółtego sera lub twardej mozzarelli
  • Świeża natka pietruszki

Wykonanie:

Na oliwie podsmażyć posiekany drobno czosnek i posiekaną cebulkę. Dodać mięso, doprawić ziołami prowansalskimi oraz bazylią i smażyć do momentu, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Następnie zalać całość passatą. Dodać kukurydzę razem z wodą i fasolkę również z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a także szczyptą cukru i chili. Gotować całość ok. 15 min na wolnym ogniu. Na koniec oprószyć danie startym na tarce serem oraz posiekana natką pietruszki.

Zupę najlepiej podawać na gorąco w towarzystwie chrupiącej grzanki.

serduszka 10 Lubię ten przepis! Dzięki !

9 odpowiedzi do “Zupa meksykańska (chili con carne)

  1. Laura

    Polecam doprawić kminem rzymskim (mielonym), 2-3 kostkami gorzkiej czekolady i filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Warto dodać także pomidory z puszki, ja dodaję te krojone. Smak boski, po dodaniu tych składników :))

    Odpowiedz
  2. Monika (wierna fanka naleśników:))

    Robiłam 3 lata temu na urodziny syna i było przepyszne 🙂 Teraz znów sobie o tej pysznej zupie przypomniałam i będę ją znów robić tym razem na urodziny syna i córki Pozdrawiam i dziękuję za cudowne proste przepisy 🙂

    Odpowiedz
  3. Zaneta

    Ogolnie to wszystko. Praktycznie samo mieso było czuc, I miałam wrazenie ze jjem bardzo gesty sos do spaghetti☹️

    Odpowiedz

Skomentuj Sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *