Składniki: (na 3-4 porcje)
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- Ok. 400 g passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Pół łyżeczki suszonej bazylii
- Sól i pieprz
- Szczypta cukru
- Szczypta chili
- Garść tartego żółtego sera lub twardej mozzarelli
- Świeża natka pietruszki
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć posiekany drobno czosnek i posiekaną cebulkę. Dodać mięso, doprawić ziołami prowansalskimi oraz bazylią i smażyć do momentu, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Następnie zalać całość passatą. Dodać kukurydzę razem z wodą i fasolkę również z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a także szczyptą cukru i chili. Gotować całość ok. 15 min na wolnym ogniu. Na koniec oprószyć danie startym na tarce serem oraz posiekana natką pietruszki.
Zupę najlepiej podawać na gorąco w towarzystwie chrupiącej grzanki.
Zupa pyszna. U mnie zjedli wszystko i pytali czy zostanie na dokładkę. Ja podałam z grzankami.
Super pomysł
Polecam doprawić kminem rzymskim (mielonym), 2-3 kostkami gorzkiej czekolady i filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Warto dodać także pomidory z puszki, ja dodaję te krojone. Smak boski, po dodaniu tych składników :))
Super, dziękuję 🙂
Robiłam 3 lata temu na urodziny syna i było przepyszne 🙂 Teraz znów sobie o tej pysznej zupie przypomniałam i będę ją znów robić tym razem na urodziny syna i córki Pozdrawiam i dziękuję za cudowne proste przepisy 🙂
Dziękuję najpiękniej i pozdrawiam:)
Ogolnie to wszystko. Praktycznie samo mieso było czuc, I miałam wrazenie ze jjem bardzo gesty sos do spaghetti☹️
Nie za bardzo ta zupa😏
O! Szkoda . A co było nie tak?