Przeskocz do treści

Zupa krem z pieczonego selera

Zupa krem z pieczonego selera

Składniki:

  • 0,5 kg selera korzeniowego (waga po obraniu)
  • 1 mała pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • Biała część z 1 pora
  • 1 łyżka masła
  • Pół łyżeczki suszonej pietruszki
  • Pół łyżeczki suszonego koperku
  • Biały pieprz i sól
  • 2 listki laurowe
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • Oliwa z oliwek
  • 4 łyżki mleka

Cebula:

  • 3 cebule czerwone
  • Odrobina oleju
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • Szczypta cukru brązowego
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Pietruszkę korzeniową i seler pokroić w cienkie plastry, polać odrobiną oliwy i oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 min i piec do miękkości.
Na maśle zeszklić pokrojony w plasterki por. Odstawić.
Ziemniaki obrać i umyć. Następnie pokroić na mniejsze części. Dodać marchew w całości, suszony koper oraz pietruszkę, a także liście laurowe, ziele oraz odrobinę soli i białego pieprzu. Zalać wodą w takiej ilości, aby była lekko ponad warzywa, ok 1 litr-1.5l. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Wyciągnąć liście, marchew i kuleczki ziela. Następnie dodać do garnka por przesmażony na maśle i upieczony seler oraz pietruszkę. Gotować wszystko razem jeszcze chwilę i doprawić wg uznania solą i pieprzem. Następnie całość zblendować dokładnie. Na koniec dodać mleko i wszystko dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilkanaście minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dodać ocet balsamiczny. Kiedy odparuje, po kilku minutach posypać odrobiną cukru i doprawić do smaku.

Krem podawać z odrobiną karmelizowanej cebuli i prażonymi migdałami.

2 odpowiedzi “Zupa krem z pieczonego selera

  1. Emilia

    Cześć, myśle o tym, żeby przygotować dzisiaj te zupę. Zastanawiam się tylko dlaczego wyławiamy marchewkę? Żeby nie zaburzyć koloru po zblendowaniu? Z góry dziekuje za radę!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.