Składniki:
- 0,5 kg selera korzeniowego (waga po obraniu)
- 1 mała pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- Biała część z 1 pora
- 1 łyżka masła
- Pół łyżeczki suszonej pietruszki
- Pół łyżeczki suszonego koperku
- Biały pieprz i sól
- 2 listki laurowe
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- Oliwa z oliwek
- 4 łyżki mleka
Cebula:
- 3 cebule czerwone
- Odrobina oleju
- 4 łyżki octu balsamicznego
- Szczypta cukru brązowego
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Pietruszkę korzeniową i seler pokroić w cienkie plastry, polać odrobiną oliwy i oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 min i piec do miękkości.
Na maśle zeszklić pokrojony w plasterki por. Odstawić.
Ziemniaki obrać i umyć. Następnie pokroić na mniejsze części. Dodać marchew w całości, suszony koper oraz pietruszkę, a także liście laurowe, ziele oraz odrobinę soli i białego pieprzu. Zalać wodą w takiej ilości, aby była lekko ponad warzywa, ok 1 litr-1.5l. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Wyciągnąć liście, marchew i kuleczki ziela. Następnie dodać do garnka por przesmażony na maśle i upieczony seler oraz pietruszkę. Gotować wszystko razem jeszcze chwilę i doprawić wg uznania solą i pieprzem. Następnie całość zblendować dokładnie. Na koniec dodać mleko i wszystko dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilkanaście minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dodać ocet balsamiczny. Kiedy odparuje, po kilku minutach posypać odrobiną cukru i doprawić do smaku.
Krem podawać z odrobiną karmelizowanej cebuli i prażonymi migdałami.
Hej, ile porcji wychodzi z takiej ilości produktów 🙂
ok. 4 porcje 🙂
Cześć, myśle o tym, żeby przygotować dzisiaj te zupę. Zastanawiam się tylko dlaczego wyławiamy marchewkę? Żeby nie zaburzyć koloru po zblendowaniu? Z góry dziekuje za radę!
Tak dokładnie 😄😄 aby zachować piękny jasny kolor selera.