Przeskocz do treści

Zalewajka (Żurek na bogato)

Zalewajka (żurek)

Składniki: (na ok. 3l.)

  • Ok. 1,2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Sól i pieprz
  • Kuleczki czarnego pieprzu
  • Kilka suszonych grzybków
  • Suszony i świeży koperek
  • Ok. 250 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę. Ok. 40 dag kiełbasy pokroić w cienkie plastry. Zalać wszystko wodą i dodać odrazu grzyby, czosnek i przyprawy. Gotować aż do miękkości ziemniaków. Następnie zmniejszyć ogień i zaprawić żurkiem oraz kwaśną śmietaną. Ja zawsze odlewam część zupy do słoika, dodaje śmietanę, zakręcam słoik i wstrząsam. Wtedy mam pewność że śmietana się nie zważy. Ilość żurku natomiast zależy od tego jaki kwaśny jest zakwas i jak kwaśną zupę lubimy.

Na koniec niewielką ilość kiełbasy kroję w kostkę i smażę na patelni na chrupiące skwarki. Do zupy dodaję posiekany świeży koperek i przesmażoną na patelni kiełbasę.

Do zupy można oczywiście podać dodatkowo jajko na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.