Składniki: (na ok. 3l.)
- Ok. 1,2 kg ziemniaków
- 0,5 kg cienkiej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- Sól i pieprz
- Kuleczki czarnego pieprzu
- Kilka suszonych grzybków
- Suszony i świeży koperek
- Ok. 250 ml zakwasu na żurek
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę. Ok. 40 dag kiełbasy pokroić w cienkie plastry. Zalać wszystko wodą i dodać odrazu grzyby, czosnek i przyprawy. Gotować aż do miękkości ziemniaków. Następnie zmniejszyć ogień i zaprawić żurkiem oraz kwaśną śmietaną. Ja zawsze odlewam część zupy do słoika, dodaje śmietanę, zakręcam słoik i wstrząsam. Wtedy mam pewność że śmietana się nie zważy. Ilość żurku natomiast zależy od tego jaki kwaśny jest zakwas i jak kwaśną zupę lubimy.
Na koniec niewielką ilość kiełbasy kroję w kostkę i smażę na patelni na chrupiące skwarki. Do zupy dodaję posiekany świeży koperek i przesmażoną na patelni kiełbasę.
Do zupy można oczywiście podać dodatkowo jajko na twardo.