Przeskocz do treści

Babka ziemniaczana (video)

Babka ziemniaczana

Składniki: (keksówka 31x22cm)

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 20 dag surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka śmietany gęstej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz


Wykonanie:

Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodać kiełbasę i cebulę. Smażyć wszystko przez ok 10 min dopóki cebula nie stanie się miękka.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odcisnąć je z nadmiaru wody i dodać do naczynie. Po kolei dodawać: naszą smażonkę, jajka, mannę, śmietanę i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie połączyć ze sobą najlepiej ręką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wygładzić łyżką wierzch babki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 1h 40min.

Video przepis:

Podawać świeżą wyjętą z piekarnika lub chrupiącą, podsmażoną na patelni na drugi dzień.

Babka świetnie smakuje z gęstą, kwaśną śmietaną, z jogurtem, sosem tzatziki lub całkiem sama oprószona odrobiną soli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.