Składniki: (keksówka 31x22cm)
- 2 kg ziemniaków
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- 20 dag surowego boczku
- 2 duże cebule
- 3 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka śmietany gęstej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodać kiełbasę i cebulę. Smażyć wszystko przez ok 10 min dopóki cebula nie stanie się miękka.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odcisnąć je z nadmiaru wody i dodać do naczynie. Po kolei dodawać: naszą smażonkę, jajka, mannę, śmietanę i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie połączyć ze sobą najlepiej ręką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wygładzić łyżką wierzch babki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 1h 40min.
Video przepis:
Podawać świeżą wyjętą z piekarnika lub chrupiącą, podsmażoną na patelni na drugi dzień.
Babka świetnie smakuje z gęstą, kwaśną śmietaną, z jogurtem, sosem tzatziki lub całkiem sama oprószona odrobiną soli.