Przeskocz do treści

Marynata do pieczeni jagnięcej

Marynata do pieczeni jagnięcej

Składniki: (na ok. 2 kg mięsa, u mnie udziec jagnięcy)

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 5 pokruszonych listków laurowych
  • 1 łyżeczka majeranek
  • Kilka kuleczek czarnego pieprzu
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Kilka gałązek szałwii

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć dokladnie ręcznikiem papierowym.

Do naczynia wlać sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, a marynatę odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie natrzeć mięso bardzo dokładnie z każdej strony. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.