Składniki: (na ok. 2 kg mięsa, u mnie udziec jagnięcy)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki suszonego imbiru
- 5 pokruszonych listków laurowych
- 1 łyżeczka majeranek
- Kilka kuleczek czarnego pieprzu
- Kilka gałązek rozmarynu
- Kilka gałązek szałwii
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć dokladnie ręcznikiem papierowym.
Do naczynia wlać sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, a marynatę odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie natrzeć mięso bardzo dokładnie z każdej strony. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.