Przeskocz do treści

Krem z kalafiora z rozgrzewającymi przyprawami i chrupiącą szynką parmeńską

Krem z kalafiora

Składniki:

  • 500 g kalafiora  (ja użyłam mrożonego)
  • 1 duży ziemniak
  • 70 g marchwi
  • 40 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 40 g pora (białej części)
  • Kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • Spora szczypta mielonego imbiru, gałki muszkatołowej oraz kurkumy
  • Pół łyżeczki suszonej pietruszki
  • Sól i biały pieprz
  • Listek laurowy
  • Ok. 1,5 l wody

Wykonanie:

Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze części i wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, aby sięgała trochę ponad wszystko. Dodać liść laurowy, sól i pieprz oraz suszoną pietruszkę, a także mielony imbir, kurkumę i gałkę.  Gotować aż do miękkości wszystkich warzyw (ok. 40min).

Następnie wyłowić listek laurowy, ostudzić lekko zupę i zblendować na gładki krem. Ewentualnie doprawić dodatkowo solą i pieprzem wg uznania.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Na blaszce z papierem do pieczenia ułożyć plastry szynki parmeńskiej w dowolnych kształtach. Piec około 15 min do uzyskania chrupiących chipsów.

Krem podawać z plastrami chrupiącej szynki oraz z odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.

Smacznego

1 odpowiedź “Krem z kalafiora z rozgrzewającymi przyprawami i chrupiącą szynką parmeńską

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.