Składniki:
- 500 g kalafiora (ja użyłam mrożonego)
- 1 duży ziemniak
- 70 g marchwi
- 40 g korzenia pietruszki
- 50 g korzenia selera
- 40 g pora (białej części)
- Kilka plastrów szynki parmeńskiej
- Spora szczypta mielonego imbiru, gałki muszkatołowej oraz kurkumy
- Pół łyżeczki suszonej pietruszki
- Sól i biały pieprz
- Listek laurowy
- Ok. 1,5 l wody
Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze części i wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, aby sięgała trochę ponad wszystko. Dodać liść laurowy, sól i pieprz oraz suszoną pietruszkę, a także mielony imbir, kurkumę i gałkę. Gotować aż do miękkości wszystkich warzyw (ok. 40min).
Następnie wyłowić listek laurowy, ostudzić lekko zupę i zblendować na gładki krem. Ewentualnie doprawić dodatkowo solą i pieprzem wg uznania.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Na blaszce z papierem do pieczenia ułożyć plastry szynki parmeńskiej w dowolnych kształtach. Piec około 15 min do uzyskania chrupiących chipsów.
Krem podawać z plastrami chrupiącej szynki oraz z odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.
Smacznego
Pyszna, zimowa zupka 🙂 Super się prezentuje 🙂