Przeskocz do treści

Lekka sałata z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Podstawą tej lekkiej sałatki jest chrupiąca rzymska sałata, którą uwielbiam oraz tuńczyk. Najlepiej wybrać jego lżejszą wersję bez oleju. Cała reszta jest dowolna. Skorzystajcie z tych produktów, które macie akurat w domu.

Składniki na moją wersję sałatki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • Pół ogórka wężowego
  • Mała garść cieciorki z puszki
  • Mała garść kukurydzy konserwowej

Sos:

  • Mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka majonezu o dobrym składzie
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Dodać odsączonego tuńczyka, pokrojone na połówki pomidorki i drobno pokrojonego ogórka. Wierzch posypać cieciorką i kukurydzą.

Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić do smaku.

Sałatę polać delikatnie sosem tuż przed podaniem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.