Podstawą tej lekkiej sałatki jest chrupiąca rzymska sałata, którą uwielbiam oraz tuńczyk. Najlepiej wybrać jego lżejszą wersję bez oleju. Cała reszta jest dowolna. Skorzystajcie z tych produktów, które macie akurat w domu.
Składniki na moją wersję sałatki:
- 2 sałaty rzymskie
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 6 pomidorów koktajlowych
- Pół ogórka wężowego
- Mała garść cieciorki z puszki
- Mała garść kukurydzy konserwowej
Sos:
- Mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka majonezu o dobrym składzie
- Kilka kropli soku z cytryny
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Dodać odsączonego tuńczyka, pokrojone na połówki pomidorki i drobno pokrojonego ogórka. Wierzch posypać cieciorką i kukurydzą.
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić do smaku.
Sałatę polać delikatnie sosem tuż przed podaniem.
Smacznego