Przeskocz do treści

Delikatny serek z wiejskiego mleka

Serek z wiejskiego mleka z miodem

Składniki:

  • 1l świeżego mleka prosto od krowy
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu  (ja użyłam syropu z agawy)

Wykonanie:

Mleko wlać do słoika lub kamiennego garnka i przykryć gazą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 24 h, aby się zsiadło.

Zsiadłe mleko przelać do garnka i podgrzewać na malusieńkim ogniu, przez około 10 min. Musi być bardzo ciepłe, ale NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Z mleka wytworzy się serek z wodą. Zagrzane mleko zlać na sito i delikatnie odsączyć. Przełożyć do miseczki, wymieszać z jogurtem i miodem.

Polecam to jakże proste i pyszne śniadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.