Nie znam chyba szybszej i bardziej sycącej rzeczy na śniadanie. Jeśli chodzi o te muffiny to pamiętajcie, że nic Was nie ogranicza. No może z wyjątkiem zawartości Waszej lodówki 😉 Ja podaję składniki na moje osobiste babeczki.
Składniki: (blaszka do babeczek 12 szt.)
- 9 jajek
- 5 plasterków szynki pokrojonej w drobną kostkę
- Kilka małych różyczek brokuła
- 5 pomidorów koktajlowych pokrojonych w ćwartki
- Mała cebula szalotka
- 4 pieczarki
- 1 kulka sera typu mozarella
- 10 dag żółtego sera startego na grubych oczkach
- Garść groszku z puszki
- Kilka porwanych liści młodego szpinaku
- Sól i Pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę oraz różyczki brokuła. Kiedy warzywa delikatne nam sie zeszklą solimy i pieprzymy całość.
Formę do muffinek natłuszczamy niewielką ilością masła i rozdzielamy do niej zawartość naszej patelni. Dodajemy szynkę oraz pozostałe warzywa.
W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu (Możecie również dodać inne ulubione przyprawy).
Zalewamy foremki jajkiem, a na wierzchu każdej z nich układamy porwaną na kawałeczki mozzarellę i starty żółty ser.
Blachę z babeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. Masa jajeczna powinna się ściąć.
Życzę smacznego !!
Szukałam właśnie takiego przepisu bo kończą mi się pomysły na drugie śniadania dla męża do pracy🙂 oczywiście będę musiała pominąć brokuła😉
Oczywiście możesz dodać to co masz lub to co najbardziej lubicie 😄 pozdrawiam
Fajnie to wygląda. Mam dwa pytania: jak smakują na zimno (czy są zjadliwe) i czy temperatura 180C będzie ok?
Tak tak. 180 stopni piekarnik, a na zimno też są ok. U mnie nie raz zajadali się zimnymi. Oczywiście z ketchupem 😄 Pozdrawiam